Chilli con carne je pokrm z mletého masa, fazolí a různých druhů koření, které dohromady vytvářejí bohatě ochucený pokrm. Tento snadný recept na chilli con carne je ideální pro všední večery nebo levné jídlo s přáteli. Při jeho přípravě postupujte podle níže uvedených pokynů a vychutnejte si pikantní a lahodnou chuť chilli con carne.
Ingredience pro 4 osoby
– 500 g mletého masa;
– 1 nakrájená cibule;
– 2 nasekané stroužky česneku;
– 1 červená paprika nakrájená na malé kostičky;
– 2 plechovky drcených rajčat (400 g);
– 2 lžičky mletého kmínu
– 2 lžičky mleté papriky;
– 1 špetka mletého chilli (nepovinné);
– Olivový olej;
– sůl a pepř.
Fáze přípravy
1. V hrnci na mírném ohni rozehřejte trochu olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a 5 minut smažte.
2. Přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku a smažte dalších 5 minut.
3. Přidejte mleté maso a za pravidelného míchání vařte, dokud nezíská zlatohnědou barvu a neztratí všechnu vodu.
4. Dochuťte solí, pepřem, kmínem a paprikou a podle chuti přidejte špetku pálivé papriky. Dobře promíchejte a ještě chvíli vařte, aby koření prostoupilo ostatními přísadami.
5. Přidejte nakrájená rajčata a dobře promíchejte. Chilli con carne nechte 15 minut vařit na mírném ohni a pravidelně míchejte, aby se nepřichytilo ke dnu pánve.
6. Vaše snadné chilli con carne je hotové! Vychutnejte si ho horké s rýží nebo chlebem, který osladí pikantní chuť!
Původ chilli con carne
Chilli con carne je chutný a bohatě ochucený pokrm s prastarým původem. Je považováno za jedno z nejoblíbenějších mexických jídel a pochutnávají si na něm lidé po celém světě.
Původní recept je připisován mexickému rančerovi Juanu Mendezovi, který tento lahodný pokrm vymyslel z jednoduchých ingrediencí, které mohl najít na farmě. Mleté hovězí maso smíchal s fazolemi, rajčaty, paprikou a další zeleninou a přidal mnoho koření, které pokrmu dodalo jedinečnou chuť.
Od té doby byl recept upraven mnoha kuchaři a rozšířil se po celém světě. Dnes lze najít snadno připravitelné varianty chili con carne, které jsou ještě chutnější a méně složité na přípravu než původní recept.