Tento recept na flamiche s pórkem je skvělou klasikou pikardské regionální kuchyně. Je jednoduchý na přípravu, vyžaduje jen málo levných surovin a potěší vaše chuťové pohárky. Je to recept, který lze jíst teplý i studený a potěší všechny, kdo milují chuť pórku.
Ingredience pro 4 osoby
1 rohlík z křehkého těsta
400 g pórku
4 vejce
25 g másla
2 lžíce čerstvé smetany
1/2 litru mléka
150 g mouky
sůl a pepř podle chuti
180 °C (termostat 6) na pečení
Postup přípravy
1. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte omytý a na tenké proužky nakrájený pórek. Za pravidelného míchání nechte 10 minut vařit na mírném ohni a dochuťte.
2. Předehřejte troubu na 180 °C (plynová značka 6).
3. V míse rozšlehejte vejce a smíchejte je se smetanou, mlékem, moukou a špetkou soli a pepře.
4. V koláčové míse rozválejte křehké těsto, zalijte ho vaječnou směsí a přidejte ještě teplý uvařený pórek.
5. Pečte v troubě 30 minut.
Pórkový flamiche je hotový! Podávejte horké se zeleným salátem.
View this post on Instagram
Původ pórkového flamiche
Flamiche s pórkem je kulinářskou specialitou severní Francie. Její recept je znám již od 16. století, ale teprve v 19. století se stala populární.
Flamiche je druh quiche z listového nebo křehkého těsta. Obvykle se plní pórkem, crème fraiche a vejci. Může se přidat také šunka, slanina, houby nebo špenát.
Tento recept je velmi oblíbený v severní Francii a často se podává na oslavách a rodinných setkáních. Obvykle se objevuje na jídelních lístcích tradičních restaurací v tomto regionu.
Flamiche s pórkem je velmi chutný recept, který potěší chuťové pohárky malých i velkých. Snadno se připravuje a dobře se uchovává, takže je ideálním pokrmem pro rodinná jídla.