Pokud hledáte snadný recept na aperitiv s přáteli, rychlý oběd nebo příští piknik, zvolte tento koláč se šunkou a olivami. Chutný a měkký koláč potěší vaše chuťové pohárky i chuťové pohárky vašich přátel. Postupujte podle našeho receptu krok za krokem a pochutnejte si!
Ingredience pro 4 osoby
250 gramů mouky
4 vejce
10 cl oleje
75 g strouhaného sýra Gruyere
15 cl teplého mléka
1 sáček prášku do pečiva
150 g zelených oliv bez pecky
150 gramů vařené šunky
sůl a pepř podle chuti
Fáze přípravy
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte olej a znovu promíchejte. Přidejte vejce, mléko a nastrouhaný sýr Gruyere. Podle chuti osolte a opepřete.
3. Šunku nakrájejte na malé kostičky a přidejte k ingrediencím v míse. Vmíchejte zelené olivy bez pecky. Znovu promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně rozprostřely.
4. Směs nalijte do dortové formy a pečte asi 40 minut. Zkontrolujte špičkou nože, zda je koláč propečený, protože po píchnutí do něj by měl vyjít suchý.
5. Před vyklopením koláče se šunkou a olivami a podáváním nechte vychladnout!
Původ receptu na koláč se šunkou a olivami
Šunkový a olivový koláč je ve Francii velmi oblíbeným pokrmem. Je známý již řadu let a jeho recept se v podstatě nezměnil. Víme však, že pochází z jižní Francie, přesněji z Provence. Podle legendy recept vymysleli rolníci, kteří na svých polích jedli olivy a kousky šunky. Pak je napadlo tyto ingredience smíchat a vytvořit tak ještě lepší pokrm.
Koláč se šunkou a olivami je tedy pokrm s dávnou historií, který přežil staletí, aniž by ztratil svou chuť. Je považován za recept předků a je nedílnou součástí francouzské kuchyně.