Home » Na ramadán vyzkoušejte hariru, pravou marockou polévku!

Na ramadán vyzkoušejte hariru, pravou marockou polévku!

Obsah

Pokud hledáte chutný, snadný a rychlý recept, kterým ohromíte své hosty, polévka harira je pro vás ta pravá! Tradiční marocká příprava s orientálními chutěmi, která potěší i ty největší gurmány a jejíž úspěch je pokaždé zaručen.

Ingredience pro 4 osoby

350 g sušené cizrny
2 střední cibule
4 stroužky česneku
1 lžička zázvorového prášku
2 polévkové lžíce mletého kmínu
1/4 lžičky skořice
2 lžíce rajčatového protlaku
1 malá plechovka (200 g) oloupaných a nakrájených rajčat
1/4 lžičky sladké mleté papriky (nebo podle chuti)
2,5 litru horké vody (80 °C)
3 lžíce olivového oleje
2 kostky zeleninového bujónu
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
sůl a pepř podle chuti

Fáze přípravy

1. Sušenou cizrnu namočte na 8 hodin nebo přes noc. Poté ji propláchněte.
2. Nakrájejte cibuli a stroužky česneku.
3. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezprůsvitní.
4. Přidejte zázvor, kmín, skořici, rajčatový protlak a oloupaná a nakrájená rajčata a dobře promíchejte. Smažte 5 minut.
5. Přilijte 2,5 litru horké vody (80 °C) a propláchnutou cizrnu a dobře promíchejte. Přidejte bujónové kostky a sladkou mletou papriku (nebo více podle chuti). Podle chuti osolte a opepřete. Vařte na mírném ohni 1 hodinu a 45 minut, dokud hrách nezměkne.
6. Když je polévka hotová, stáhněte ji z ohně a přidejte nasekanou petrželku na dochucení.
7. Polévku podávejte horkou s kořením podle vlastního výběru: černými olivami, čerstvě nasekaným koriandrem, vymačkaným citronem atd.

Původ receptu na polévku harira

Harira je tradiční marocká polévka, která je známá svou jemnou chutí a četnými výživovými účinky. Tento recept pochází z doby před několika staletími a v marocké kultuře je považován za důležitý pokrm.

Polévka Harira byla vytvořena pro podávání během ramadánu, posvátného období půstu a modliteb. Během ramadánu je polévka harira považována za základní jídlo, které uklidňuje a sytí postící se lidi. Polévka harira se podává také při zvláštních příležitostech, jako jsou svatby, a je považována za důležité jídlo pro rodinu.

Polévka Harira se skládá z čerstvé zeleniny, cizrny, čočky, masa a obilovin. Různorodost ingrediencí vytváří chutnou a výživnou směs. Kromě toho je polévka harira bohatá na vlákninu a bílkoviny, což z ní činí velmi zdravý a výživný pokrm.

Polévka harira je univerzální pokrm, který lze podávat kdykoli během dne. Je také velmi oblíbená u turistů, kteří navštěvují Maroko a hledají autentické a chutné pokrmy.

Dnes je polévka harira považována za jedno z nejoblíbenějších marockých národních jídel a pro svou chuť a výživové hodnoty je uznávána po celém světě.

Související příspěvek

Nyní jste zaregistrováni!

Přijímání kvízů e-mailem

Zaškrtnutím tohoto políčka souhlasím se zasíláním novinek z arciformazionelivorno.it a přečetl/a jsem si a přijímám zásady ochrany osobních údajů této stránky.

Vaši e-mailovou adresu používáme pouze k zasílání našich newsletterů, informací o aktivitách arciformazionelivorno a nabídek našich partnerů. Vždy můžete použít odkaz pro odhlášení z odběru, který je součástí newsletteru.

Anna Reindlová
Jmenuji se Anna a jsem redaktorkou webu Harmade.cz. Rád píšu a sdílím informace, které mohou lidem pomoci zlepšit jejich život tím, že je pobaví. Ráda bych psala o různých tématech, jako je móda, cestování, kultura, technologie atd. Vždy rád přijímám nové výzvy a rád se učím novým věcem.