Jedná se o chutnou směs čerstvých surovin, zejména rajčat, paprik, cibule a bylinek. Je velmi snadná na přípravu a představuje vynikající jídlo pro horké letní dny. Zde je náš recept na domácí gazpacho.
Ingredience pro 4 osoby
500 g zralých rajčat
1 okurka
1 červená paprika
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa sherry
1 lžička soli
1 špetka mletého černého pepře
50 g starého bílého chleba
syrová šunka nakrájená na kostičky (nepovinné)
Fáze přípravy
1. Rajčata, okurky a papriky omyjte a oloupejte. Zeleninu nakrájejte na malé kostičky.
2. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Všechnu zeleninu vložte do mísy a ochuťte olivovým olejem, octem, solí a pepřem. Dobře promíchejte.
3. Chléb nakrájejte na kousky a namočte na 10 minut do mísy se studenou vodou. Chléb dobře osušte a přidejte ho k zelenině. Dobře promíchejte.
4. Chlaďte 2 hodiny a poté gazpacho rozmixujte ručním mixérem nebo kuchyňským robotem na hladké pyré, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
5. Podávejte dobře vychlazené (mezi 5 °C a 8 °C) spolu s malými kostičkami šunky, pokud je chcete do gazpacha přidat.
Původ receptu na gazpacho
Gazpacho je studená polévka pocházející z Andalusie, oblasti na jihu Španělska. Recept pochází z římských dob, ale v průběhu času byl upravován. Za současnou verzi, která obsahuje rajčata a olivový olej, jsou údajně zodpovědní Arabové. Podle individuálních chutí se mohou přidávat další přísady, například koření. Gazpacho se podává chlazené a v létě je velmi oblíbené, protože je velmi osvěžující a výživné. Je to jednoduchý, chutný recept, který je ve Španělsku i ve světě velmi oblíbený.