Tarte tatin je velmi oblíbený a snadno připravitelný recept. Skládá se z karamelizovaných jablek, těsta a másla. Je to dezert, který potěší chuťové pohárky a na kterém si všichni pochutnají. Tarte tatin je velmi lákavý a velmi pěkně se podává. Je ideální pro sdílení s přáteli a rodinou. Je to dezert, který se může jíst teplý i studený a velmi dobře se uchovává. Tak už neváhejte a dopřejte si dobrý tarte tatin!
Ingredience pro 4 osoby
– 4 jablka (asi 700 g)
– 100 g měkkého másla
– 100 g moučkového cukru
– 1 listové těsto (asi 400 g)
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na čtvrtky.
3. Na pánvi rozpustíme máslo a posypeme ho cukrem.
4. Přidejte klínky jablek a na středním plameni je smažte, dokud nezkaramelizují.
5. Listové těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše a doprostřed položte klínky jablek, čímž vytvoříte kruh. Okraje přeložte dovnitř, abyste ovoce zakryli.
6. Přeneste tarte tatin na plech v troubě a pečte 25 minut, dokud těsto nezezlátne.
7. Před podáváním nechte několik minut vychladnout.
Voir cette publication sur Instagram
Původ receptu na tarte tatin
Recept na tarte tatin vymyslely francouzské sestry Stéphanie a Caroline Tatinovy, které provozovaly hotelovou restauraci v Lamotte-Beuvron v Sologne. Recept pochází z počátku 20. století. Podle legendy jedna ze sester zapomněla dát na pečící se jablko těsto, a aby zachránila situaci, přikryla ho těstem a vložila do trouby. Zákazníci byli nadšeni a požádali o zařazení receptu do jídelního lístku. Dnes je tarte tatin oblíbeným dezertem v mnoha zemích. recept tarte tatin