Pak jsou pro vás tyto zapečené těstoviny s tuňákem jako stvořené. Za pár minut budete mít chutný pokrm za pár korun.
Ingredience pro 4 osoby
400 g těstovin
200 g tuňáka ve slaném nálevu
200 g mléka
1 cibule
25 g másla
25 g mouky
50 g strouhaného sýra Gruyere
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Tymián
Postup přípravy
1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Slijte je a dejte stranou.
2. Mezitím nakrájejte cibuli a 5 minut ji smažte na olivovém oleji a másle. Přidejte mouku a dobře promíchejte. Přidejte studené mléko, sůl, pepř a tymián. Za pravidelného míchání nechte na mírném ohni 5 minut zhoustnout.
3. Do omáčky přidejte okapaného a rozdrobeného tuňáka a zalijte uvařené těstoviny.
4. Posypte strouhaným sýrem Gruyere a pečte při 180 °C (plynová značka 6) asi 15 minut dozlatova.
Původ receptu na zapečené těstoviny s tuňákem
Těstoviny gratinované s tuňákem jsou velmi oblíbeným receptem pocházejícím z Itálie. Vznikl před několika staletími a jeho základem je klasická směs těstovin, sýra a rajčatové omáčky.
Jedná se o velmi snadný recept na přípravu, na kterém si zpravidla pochutná každý. Teprve v 60. letech 20. století začali Italové do receptu na zapečené těstoviny přidávat tuňáka, aby byly chutnější. Od té doby se tuňákové těstoviny gratin staly klasikou a pochutnávají si na nich po celém světě.
Tento pokrm je velmi univerzální a má mnoho variant. Lze do něj přidávat různé druhy zeleniny a sýrů, a dokonce i aromatické bylinky, které mu dodají více chuti.
Těstovinový gratin s tuňákem je jednoduchý a chutný pokrm, který lze podávat se saláty, zeleninou nebo masem. Je také velmi oblíbený u dětí. Proč tedy nezkusit připravit tento lahodný italský recept?