Pokrm plný chuti, recept, který se snadno připravuje a přizpůsobuje vašim přáním. Na programu je sezónní zelenina, aromatické bylinky, trocha olivového oleje a několik koření na dochucení. Bude vám chutnat!
Ingredience pro 4 osoby
2 cukety po 200 g
1 lilek po 200 g
2 cibule po 100 g
500 g rajčat
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř podle chuti
6 snítek čerstvého tymiánu
Voir cette publication sur Instagram
Fáze přípravy
1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Omyjte a oloupejte zeleninu a nakrájejte ji na silné plátky.
3. V nádobě odolné vůči troubě uspořádejte zeleninu ve střídavých vrstvách, počínaje vrstvou cukety, pak vrstvou lilku a vrstvou rajčat, pak další vrstvou cukety atd.
4. Oloupejte a nakrájejte cibuli a přidejte ji na zeleninu.
5. Česnek rozmačkejte a smíchejte s olivovým olejem, osolte a opepřete, pak směs nalijte na tian a přidejte čerstvý tymián.
6. Tian pečte 45 minut při 200 °C dozlatova.
7. Podávejte teplé nebo studené.
Původ receptu na zeleninový tian
Zeleninový tian je francouzský recept, který vznikl v 50. letech 20. století. Jedná se o jednoduchý a chutný pokrm, který kombinuje několik typických provensálských druhů zeleniny. Původní recept obsahuje rajčata, cukety, lilek a papriky, ale můžete přidat i cibuli nebo brambory.
Všechna zelenina se nakrájí na tenké plátky, vloží se do nádoby odolné vůči troubě a zalije se směsí olivového oleje, soli a aromatických bylinek. Po uvaření se tian obvykle podává teplý s chlebem nebo těstovinami. V Provence je to velmi oblíbené jídlo, které se díky své jednoduchosti a chuti proslavilo po celém světě.