Snadno připravitelný recept, který promění vaše jídlo v požitek. K přípravě tohoto chutného pokrmu budete potřebovat několik jednoduchých a čerstvých surovin. Postupujte podle níže uvedených kroků a chutné tzatziki si budete moci vychutnat během chvilky.
Ingredience pro 4 osoby.
1 středně velká okurka (300 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 čajová lžička soli (5 g)
1/2 čajové lžičky pepře (2,5 g)
250 g řeckého jogurtu
2 lžíce citronové šťávy (25 g)
2 lžíce olivového oleje (25 g)
2 lžíce čerstvé máty nebo 1/2 lžičky sušené máty (5g)
Fáze přípravy
1. Oloupejte a nastrouhejte okurku a dejte ji stranou do mísy. Přidejte sůl a dobře promíchejte. Nechte okurku 10 minut odpočívat, aby se osušila.
2. Oloupejte stroužky česneku a nastrouhejte je najemno. Přidejte česnek k okurce a dobře promíchejte.
3. V jiné misce smíchejte jogurt s citronovou šťávou, olivovým olejem, čerstvou nebo sušenou mátou a pepřem.
4. Jogurtovou směs přidejte k okurce a dobře promíchejte.
5. Před podáváním tzatziki 2 hodiny chladíme.
Původ receptu na tzatziki
Tzatziki je oblíbená řecká omáčka z jogurtu, okurky, česneku a bylinek. Často se používá jako příloha k musakám, souvlakům a gyrosu, ale je vynikající také podávaná s pečenou zeleninou a syrovou zeleninou.
Tzatziki pochází z Řecka. Ačkoli je rozšířeno po celém Středomoří, recept se po staletí nemění. Předpokládá se, že se recept poprvé objevil v byzantské době, v 9. století. Tehdy se tzatziky vyráběly z jogurtu, okurek a soli a podávaly se s masem a zeleninou.
Dnes jsou tzatziky považovány za tradiční recept a jsou oblíbené v celém Řecku a sousedních zemích. Často se podává s hranolky a masovými špízy a obvykle se zdobí čerstvými bylinkami a olivovým olejem.